بخش دوم:بیمارستان امیر اعلم
دکتر امیراعلم در سال 1333 قمری موضوع تأسیس بیمارستان زنان و تربیت پزشک و قابله زن را، به علت شیوع بیماری های خاص زنان و مشکلات پیش روی آن، در نشریه «شکوفه» مطرح کرد تا بتواند از تلفات هولناک 30 درصدی زنان باردار جلوگیری کند. با توجه به ضرورت تربیت قابله های آموزش دیده نیز، مدرسه قابلگی در کنار بیمارستان زنان احداث شد و نظام نامه آن در سال 13۰9 شمسی به تصویب رسید.

شناسه: 105
مساحت عرصه: 10500 مترمربع
مساحت اعیان: 15219 مترمربع
نشانی: خیابان سعدی شمالی- دروازه دولت
ضریب اشغال: 52/80 درصد
مجموع بستری 9 ماه ابتدایی سال 1403: 12849 نفر
تعداد مراجعین سرپایی (درمانگاهها، واحدهای تشخیصی درمانی و پاراکلینیک): بیش از 300 هزار نفر در سال
تعداد پزشک و هیئت علمی: 15 پزشک و 51 هیئت علمی
تعداد پرسنل: 720 نفر
تاریخچه
دکتر امیراعلم در سال 1333 قمری موضوع تأسیس بیمارستان زنان و تربیت پزشک و قابله زن را، به علت شیوع بیماریهای خاص زنان و مشکلات پیش روی آن، در نشریه «شکوفه» مطرح کرد تا بتواند از تلفات هولناک 30 درصدی زنان باردار جلوگیری کند. در سال 1291 قمری مقالهای در این نشریه چاپ و در آن پیشنهاد تأسیس بیمارستانی مخصوص زنان به دولت ارائه شد. در این مقاله اینچنین نوشته شد که «در دول متمدنه از برای حیوانات مریضخانه و اسبابهای حفظالصحه از هر قبیل مقرر است، زهی بدبختی که زنهای ایرانی از حیوانات خارجه پستتر هستند ... هیچوقت اهمیت به زن ایرانی ندادند و در مقام نگاهداری ایشان برنیامدند و حال آنکه علمای این فن شریف میدانند که زنها بهعلاوه شرکت عمومی در احتیاج حفظالصحه با مردها، بعضی از خصوصیات مخصوص هم دارند که حفظالصحه آنها خیلی اهمیت دارد... .»
تلاشهای دکتر امیراعلم و در کنار آن مقالات منتشره، زمینهساز ایجاد «مریضخانه نسوان» در تهران گردید و در سال 1335 قمری برابر با 1296 شمسی به همت و کوشش ایشان، بیمارستانی به نام «مریضخانه نسوان» نزدیک دروازه دولت ایجاد شد.
با توجه به ضرورت تربیت قابلههای آموزشدیده نیز، مدرسه قابلگی در کنار بیمارستان زنان احداث شد و نظامنامه آن در سال 13۰9 شمسی به تصویب رسید. این مدرسه سنگبنای دانشکده پرستاری و مامایی امروزه بوده و تا سالهای متمادی در کنار مریضخانه نسوان فعالیت داشته است.
در سال 1322 شمسی، بخش زنان این بیمارستان به محل جدیدی واقع در پیچ شمیران (محل فعلی دانشکده توانبخشی) منتقل شد. در سال 1323 شمسی، به پاس خدمات ارزنده دکتر امیراعلم، نام این مرکز درمانی به تصویب دانشگاه، به «بیمارستان امیراعلم» تغییر یافت.
امروزه، بخشهای گوش و حلق و بینی، شیمیدرمانی، کلینیک خواب، ICU، CCU، داخلی و... در آن فعال است. این بیمارستان در سالیان گذشته بارها موردبازسازی قرار گرفته و ساختمانهایی نیز به آن افزوده شده است؛ این بیمارستان در حال حاضر دارای 381 تخت مصوب، 221 تخت فعال، 26 تخت اکسترا، 6 تخت اورژانس، 39 تخت ویژه و 90 اتاق بیمار است؛ همچنین مرکز تحقیقات گوش و حلق و بینی نیز در بیمارستان دایر است.
کلینیک تخصصی کوهپایهای
کد ملک: 107
مساحت: 457 مترمربع عرصه و 2742 مترمربع اعیان
آدرس: کوچه معمار مخصوص
تاریخچه: قطعه زمینی به مساحت حدود 500 مترمربع در کوچه شمالی بیمارستان امیراعلم توسط خیر گرامی آقای مهندس کوهپایهها در اواسط دهه 90 اهدا و توسط ایشان و مهندس شمسزاده ساخته شده و در سال 1398 بهعنوان درمانگاه تخصصی بیمارستان به دانشگاه صلح قطعی گردید.
ساختمان هدایت - کتابخانه بیمارستان
کد ملک: 108
مساحت عرصه: 1200 مترمربع
مساحت اعیان: 1000 مترمربع
نشانی: خیابان سعدی شمالی- کوچه شهید تقوی
ساختمان وینه
کد ملک: 109
مساحت عرصه: 678 مترمربع
مساحت اعیان: 7947 مترمربع
نشانی: خیابان سعدی شمالی- نبش کوچه شهید تقوی
حاج علیاکبر تاجر تهرانی معروف به «وینه» در وصیتنامه خود به شماره 2737در تاریخ 20/06/1311، یک باب عمارت مشتمل بر حیاط، انبار، 11 باب مغازه و یک گاراژ را به مریضخانه نوزادان و یتیمان بیبضاعت مسلمان که مذهب حنیف اثنیعشری داشتند، بهصورت اختصاصی وقف نمود. وی جهت اداره مریضخانه، عواید سه دانگ قریه فتمهسرا، سه دانگ قریه بندر اسفند و سه دانگ قریه کاهکده در فومنات رشت را وقف کرد و سپس تولیت آن را به بنگاه شیر و خورشید واگذار نمود؛ اما متأسفانه با قوانین جمعیت هلال احمر، عوایدی از موقوفات برای مریضخانه حاصل نشد. در دهۀ 70 شمسی، پروژه توسعه بیمارستان امیراعلم در موقوفۀ تاجر تهرانی آغاز شد و در سال 1395 به بهرهبرداری رسید. مشاور این پروژه شرکت فردافن و پیمانکار آن شرکت شومینهران بوده است.
ارسال نظر